Circular Informativa: Pressupost i Ordenances 2017

Divendres, 21 d'octubre de 2016 a les 14:00

El passat dimecres dia 19 d’octubre es van aprovar, en sessió ordinària del ple municipal, el pressupost i ordenances que s’aplicaran en l’exercici 2017. Us fem arribar doncs un resum dels grans trets que inclouen aquests documents.

Pressupost:

INGRESOS - DESPESES

El pressupost 2017 contempla com a gran inversió les obres de remodelació de la serra. A més inclou un augment del 20% en la partida de subvencions a entitats i la creació d’una partida per a millorar l’asfaltat. Aquest pressupost pot canviar a mesura que l’Ajuntament vagi rebent subvencions demanades o pot ser modificat a partir del tancament de l’exercici 2016.  En sí, segueix essent un pressupost de contenció i d’austeritat, adaptant les despeses corrents   (    manteniments i serveis) a les necessitats i possibilitats  del municipi.

 

Ordenances

En línies generals se segueix amb la congelació de taxes i impostos a fi de no augmentar la pressió fiscal als veïns i veïnes. Tot i així s’augmenten dues taxes que detallem a continuació.

Taxa de residus. La Generalitat augmenta pel 2017 els cànons per a la recollida de residus. Aquest fet obliga a repercutir aquest augment als veïns. Per tant aquesta taxa té un increment del 15% per habitatge, que es tradueix en 14’67€, passant dels 97’78 euros als 112’45. Aprofitem per recordar que Ullastrell té una de les taxes de residus més baixa de la comarca i que amb els diners recaptats via ordinària només es cobreix el 55% del cost del servei. Un servei que costa 176.000 euros anuals i que amb diners provinents de les taxes es cobreixen prop de 85.000 euros , i la resta, uns 10.000 a partir del retorn de cànons per fer bé el reciclatge. Per tant l’Ajuntament ha de destinar uns 80.000 a cobrir el servei, diners que evidentment no es poden destinar a altres millores o serveis.

Per fer una comparativa amb altres municipis:

Percentatge de cobertura taxa
MUNICIPI
%
AJUNTAMENT CASTELLAR DEL VALLÈS
82,74%
AJUNTAMENT MATADEPERA
100,00%
AJUNTAMENT PALAU-SOLITÀ I PLEGAMANS
85,50%
AJUNTAMENT RELLINARS
90,00%
AJUNTAMENT RUBÍ
74,06 %.
AJUNTAMENT SABADELL
49%
AJUNTAMENT SANT LLORENÇ SAVALL
82,00%
AJUNTAMENT SANT QUIRZE DEL VALLÈS
43,94%
AJUNTAMENT SENTMENAT
79,00%
AJUNTAMENT TERRASSA
75,00%
AJUNTAMENT ULLASTRELL
55,00%
AJUNTAMENT VACARISSES
20%
 AJUNTAMENT VILADECAVALLS
 94,50%

Taxa de Clavegueram. Aquesta és una taxa que s’inclou en les factures de l’aigua i que passa de 10 €/habitatge/Any  a 12€/Habitatge/Any . Els diners recaptats es destinen a la millora del servei de clavegueram del municipi que pateix diverses mancances i incidents.   

A banda s’ha acabat d’adaptar, gràcies a aportacions veïnals, els preus i descomptes per a la Piscina municipal. A destacar la inclusió d’entrades de “mig dia” o els descomptes per a joves i estudiants.

Per finalitzar, després de diverses demandes en les diferents reunions de barri en referència al tema de l’aparcament al municipi s’ha creat la primera Ordenança de Guals. És una ordenança que persegueix 3 objectius. El primer és regular una situació que actualment patia un buit legal. El segon, dinamitzar l’aparcament, ja que l’ordenança preveu que els guals ( aquells que la seva ubicació ho permeti) puguin ser utilitzats pels veïns com a aparcament. I finalment poder oferir servei de grua i retirada de vehicles a aquells veïns que pateixin males conductes d’aparcament. És una ordenança complicada perquè intenta recollir moltes casuístiques. Recordem també que el concepte de “gual” és aquell en que un veí/na paga una taxa per poder fer ús privatiu de l’espai públic (carrer i vorera) per poder accedir al seu habitatge. Hi ha diversos preus en funció de l’habitatge i ús . Les persones que hagin demanat la placa durant el 2016 no hauran de tornar a abonar l’import de la mateixa. La resta haurà de demanar una nova placa que ja comptarà amb el disseny i informacions actuals.

Tant el pressupost com les ordenances estan en exposició pública i animem a tots els veïns i veïnes a que les consulteu. Podeu fer-ho a l’Ajuntament i al web municipal i presentar al·legacions si ho creieu oportú.

Atentament

Govern Municipal d’Ullastrell

Ullastrell, 21 d’Octubre de 2016

Darrera actualització: 21.10.2016 | 19:13