Com es produeix l’oli bequerut? Vine a conèixer-ho visitant els principals cellers i productors d’oli d’Ullastrell

Divendres, 20 de gener de 2017 a les 14:50

Estem immersos de ple en la celebració de la sisena edició de la Festa de l’oli i l’oliva d’Ullastrell. Una fira que pretén difondre una de les especialitats que caracteritza el patrimoni agrícola del municipi: l’oli d’oliva verge extra d’Ullastrell i les seves dues varietats autòctones: la becaruda i l’arbequina, ambdues elaborades a Ullastrell. Vols conèixer com s’elabora aquest saborós oli? Doncs res millor que visitar els seus productors: el Celler d’Ullastrell i el Celler Can Morral del Molí.

Pel que fa al Celler vitícola d'Ullastrell es tracta d’una cooperativa amb molta història. Va ser fundada l'any 1939. Per tant, s’encarrega de l’elaboració d’oli des de principis de la dècada dels anys 40 i vi des de l'any 1953. Als seus inicis, era conegut com el "Grupo Sindical de Colonización nº 898 Bodega Cooperativa". També, era la seu de la "Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos" i, posteriorment, la Cambra Agrària Local del 1977 al 1994.

Amb anterioritat, des de finals del segle XIX i fins a principis de la segona República, hi tenien el local els republicans històrics, al qual, anomenaven "Serralet" o "Sala del Petit". Durant la dècada dels anys 60, les instal·lacions foren ampliades amb alguns annexos i la cambra subterrània coberta amb volta de canó, que travessa el carrer de la Serra i està comunicada actualment, amb la botiga del celler.

El mes d'abril de l'any 1968, temps després d'acabar l'obra, es va dur a terme la inauguració oficial de l'ampliació i reforma de les instal·lacions, amb la presència de diverses personalitats com el president nacional de la "Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos", el delegat provincial de Sindicats o el president de la Cambra Sindical Agrària de Barcelona entre d'altres. Durant el mes de setembre, el celler es va dedicar a l'elaboració del vi. En canvi, entre els mesos de novembre i desembre és quan s'elabora l'oli sota el sistema de Maquila. Aquest sistema consistia originàriament a portar a moldre les olives a un molí aliè, a canvi d'una part de la producció aconseguida.

Avui dia, aquest Celler continua ben actiu. S’encarrega de pesar les olives, de triturar-les i d’obtenir un exquisit oli. Per la seva dedicació i per oferir un producte de qualitat, el Celler d’Ullastrell és membre de l'Associació de Mestres Productors Agroalimentaris del Vallès Occidental.

L’altre gran Celler de la vila és el de Can Morral del Molí, una finca d’agricultura ecològica, dedicada, durant segles, al conreu de la vinya i l’olivera, amb reserva de fauna salvatge i pertanyent a la denominació d’origen Penedès. Es troba enclavada a cavall de dues comarques, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, a pocs quilòmetres dels municipis d'Ullastrell, Abrera, i Olesa de Montserrat.

Els objectius d'aquesta explotació agrària estan orientats a fomentar la producció de vins i olis ecològics, mantenint el paisatge agrari, l'espai natural i els conreus tradicionals. Les varietats de vinya que es conreen són, les tradicionals i autòctones de la zona com: el Xarel·lo, Macabeu, i Sumoll i també, les més noves com: Chardonnay i Ull de Llebre. Totes elles orientades al sud-est amb una altitud mitjana de 200 metres.

A més, tindràs l’oportunitat de fer enoturisme, gaudint d’una visita guiada per aquesta finca.  Passejaràs entre les vinyes de les diferents varietats, on trobaràs disseminades les oliveres becarudes centenàries, autòctones del Vallès Occidental i del Baix Llobregat. A més, després d’aquesta excursió, podràs gaudir amb la parella o la família d'una cata dels nostres vins i oli, i d'un exquisit dinar en el millor entorn.

En aquesta mateixa línia, també cal destacar altres productors d’oli i olives d’Ullastrell. Com per exemple: Cal Masvalls, dedicat a cultivar olives i altres productes de la terra, utilitzant adobs orgànics i no químics, mantenint el sòl net de residus i aconseguint productes més naturals. El Rafael i la Carme, dos pagesos d’Ullastrell, són l’ànima de Cal Masvalls i cada dia es dediquen a treballar la terra per treure’n cultius de gran qualitat. A banda de la Festa de l’oli i l’oliva, podreu comprar els seus exquisits productes al Mercat de la Independència de Terrassa els matins dels dimarts, divendres i dissabtes.

Tampoc podem deixar de banda els Campaners, dedicats al cultiu de les oliveres, mitjançant el mètode de recol·lecció tradicional de les olives en el seu moment més òptim, permetent obtenir una oliva de qualitat excepcional. Són experts en l’elaboració de l’oli d’oliva arbequina, caracteritzat pel seu gust afruitat i un sabor lleugerament ametllat, ideal per prendre cru, tant en amanides com en tot tipus de cuina. No en va, han rebut el guardó al millor oli d’oliva Ullastrell 2016.

Finalment, també cal citar a Cal Mariano Prats, els productors de ‘1896’, un oli d’oliva verge extra 100% becaruda, la varietat autòctona d’Ullastrell. Ells són els encarregats de mantenir la tradició, la història i la continuïtat d’un oli d’oliveres més que centenàries, embotellat amb il·lusió, alegria i amor.

 

Així doncs, us convidem a gaudir de la Festa en honor a aquest apreciat suc, consulteu la variada programació i trieu. Us esperem a la Festa de l’oli i l’oliva d’Ullastrell.

Darrera actualització: 20.01.2017 | 14:51