Els orígens del Camí de Sant Jaume

Divendres, 15 de setembre de 2017 a les 00:00

Segur que n’heu sentit a parlar, bé sigui anomenat amb algun dels seus mil noms o conegueu alguna de les seves múltiples rutes. Però el camí de Sant Jaume o de Santiago, com s’anomena en castellà, és molt més que una ruta fins a Santiago de Compostel·la.Segur que n’heu sentit a parlar, bé sigui anomenat amb algun dels seus mil noms o conegueu alguna de les seves múltiples rutes. Però el camí de Sant Jaume o de Santiago, com s’anomena en castellà, és molt més que una ruta fins a Santiago de Compostel·la.

Nascut durant l’època medieval com a peregrinació catòlica a la ciutat gallega de Santiago de Compostel·la, on a principis del segle IX es creia que estaven enterrades les restes de l’apòstol Sant Jaume, ara és una de les rutes preferides per a caminants de tot el món i s’ha convertit en un reclam turístic de Galícia. De fet, ha estat, i segueix sent, la ruta més antiga, més concorreguda i celebrada d’Europa.

Es diu que el Camí de Sant Jaume té tantes variants com peregrins que el recorren i no deixa de ser cert. Si bé el més famós és l’anomenat camí francès, és a dir, el que passa per Roncesvalles, també són destacables el Camí del Nord, que discorre per Astúries i Cantàbria, i el Camí Portuguès, que passa per Portugal. Si s’arriba des de Catalunya, a aquest s’hi ha d’afegir el Camí Català, que s’inicia de forma oficial a la Muntanya de Montserrat.

El recorregut del camí està format per etapes diàries en què es caminen vora de 20 km, si es recorre a peu, per a posteriorment allotjar-se en un dels molts albergs per a peregrins que es troben en el camí. Un dels elements més característics de la ruta són les petxines grogues que el senyalitzen, anomenades vieires. A més, els peregrins també compten amb la credencial del peregrí, per tal de poder anant estampant segells dels diferents llocs per on passen. Tot un seguit de mesures per a fer la ruta més agradable al caminant.

Darrera actualització: 15.09.2017 | 09:29

Imatges