Els productes d'Ullastrell, el rebost del Vallès

Dijous, 2 de novembre de 2017 a les 00:00

Rodejat de boscos i en un entorn privilegiat s’alça el poble d’Ullastrell. Gràcies a la seva tradició agrícola i artesana molts dels productes que s’hi fabriquen tenen una gran qualitat. Des dels productes de la terra, com els vinguts de l’hort, fins a la rebosteria, el mató o els vins i begudes, els aliments ullastrellencs són apreciats arreu.

Un dels productes estrella és l’oliva becaruda, una espècie autòctona, de la qual, en queden poques al país i que destaca per la seva gran qualitat. La majoria de les oliveres d’aquesta varietat són centenàries. Aquest arbre se solia plantar als marges de les vinyes, el conreu més comú, antigament, a aquesta comarca. L’extracció de l’oli verge extra es processa de manera artesanal al molí d’Ullastrell, la qual cosa permet assaborir tota la seva essència.

El deliciós oli el podeu acompanyar d’algun dels pans que fabriquen les nostres famoses fleques, com el Forn Anglada - Cal Forner, un obrador amb més de 140 anys d’activitat ininterrompuda, fundat per Bartomeu Anglada Font. Allà, i en els altres forns de la vila podreu degustar un dels productes locals: els xaumets, unes galetes que s’han convertit en una senyal d’identitat d’Ullastrell.

Per seguir amb la dolçor a la boca us recomanem que tasteu la mel de mil flors o de romaní artesana de Catbeemel, una delícia, o les Gumianoles, unes llaminadures artesanes fabricades al poble i amb gustos tan divertits com el de cava o oli.

Per maridar-ho res millor que el tradicional mató de la Granja Núria, on tots els làctics s’elaboren de forma artesanal. Aquí podreu assaborir el formatge Cendrat d’Ullastrell, elaborat només amb llet de cabra, semicurat i madurat durant dos mesos en caves naturals. Es tracta d’un formatge de gran personalitat que es caracteritza per estar envoltat per una escorça de cendra.

A si teniu set, heu de saber que al poble d’Ullastrell també s’hi fan begudes. Com la  mistela, un vi dolç semifermentat elaborat amb raïm blanc de la varietat xarel·lo, és un dels nostres preferits per acompanyar pastissos, postres i algun formatge. Així com també el vermut, elaborat a partir de vins rancis macerats durant un any amb herbes aromàtiques, espècies i fruita, dins bótes de fusta de castanyer i molt apreciat per fer l’aperitiu i també el vi ranci, un licor sec tradicional que, un cop envellit, adquireix el color d’or vell i que també és conegut com a vi bo o vi de pair.

Si busques qualitat i saber fer, els productors artesanals d’Ullastrell tenen un munt de productes esperant-te. Vine a conèixer Ullastrell, el rebost del Vallès!

 

Darrera actualització: 03.11.2017 | 08:09