FAQS Porta Porta

Dimarts, 3 de novembre de 2020 a les 00:00

Preguntes freqüents respecte al sistema porta a porta a Ullastrell i les seves respostes

  • Per què s’ha canviat el sistema de recollida?

El sistema de recollida anterior, amb contenidors al carrer, no aconsegueix superar el 45 % de recollida selectiva. Per tal d’aconseguir reduir la contaminació per residus i millorar el medi ambient, hem d’augmentar aquests resultats. Cal tenir en compte que el 90 % dels residus que generes a casa es poden reciclar si es separa correctament; per tant, el porta a porta és el sistema que ajuda a millorar el reciclatge d’una manera més ràpida i còmoda per a tothom. La Generalitat i la UE imposen per al 2021 percentatges del 60% de reciclatge. Ullastrell està al 42%.

 

  • Si els gats i gossos, guineus o porcs,  senten olor,  hi ha perill que obrin els cubells i escampin les escombraries pel carrer?

 Els cubells tenen un sistema de bloqueig de la tapa que impedeix que els animals puguin obrir-los.

 

  • Què passa si no faig bé el porta porta?

En el cas d’equivocar-se de dia o posar  residus mal seleccionats, els operaris del servei d’escombraries no recolliran la teva bossa i hi posaran un element identificatiu per avisar-te. T’hauràs d’esperar al proper dia de recollida d’aquella fracció per poder treure els residus, correctament, una altra vegada.

 

  • Mentre espero que arribi el dia de recollida dels residus orgànics o del rebuig, com evito les pudors dins de casa?

El rebuig no genera mala olor, ja que les compreses i els bolquers, que són l’únic que les podria generar, es poden treure cada dia de recollida tal i com s’indica al calendari (tèxtil sanitari) en una bossa o recipient a part identificada amb un adhesiu. L’orgànica tampoc genera males olors. El cubell airejat, juntament amb la bossa compostable, permet l’aeració de les restes orgàniques. L’orgànica fa pudor quan no circula l’aire, ja que sense presència d’oxigen comença a fermentar. A més, el fet que el cubell estigui airejat fa que els sucs s’evaporin. El cubell airejat evita la presència d’aquests sucs.

 

  • Es farà una àrea d’emergència a Ca N’Amat?

No. Els estudis previs a la implementació del sistema porta a porta i les conclusions dels ambientòlegs  resolen que només era necessària una sola àrea d’emergència a tot el municipi. Hi ha poblacions que no en tenen cap.

L’àrea d’emergència ha d’estar en un lloc accessible però no de pas de carretera, en un lloc on no hi haguessin habitatges propers i en un lloc on els camions poguessin treballar còmodament i recollir els contenidors. La ubicació actual permet aquestes necessitats i tenir l’àrea controlada per videovigilància per evitar mals usos.

 

  • Tots els cubells es recullen a les 6h del matí?

No, la ruta comença a les 6h del matí i es van fent tot el poble durant el matí. L’empresa utilitza 2 vehicles que s’adapten  a les característiques dels carrers.

 

  • Si perdo els cubells o se’m trenquen que puc fer?

Si es trenquen els cubells o es perden us haureu de posar en contacta amb l’educadora ambiental i aquests es podran reposar.

 

  • Es podran donar bosses de capacitat superior d’orgànica?

La capacitat de les bosses d’orgànica està adaptada als cubells airejats que hem de tenir dins de casa.

No hi ha problema en treure més d’una bossa dins el cubell d’orgànica que trèiem al carrer cada dia que toca recollida.

Les bosses es poden recollir gratuïtament a l’Ajuntament.

 

  • Les segones residències que només venen al cap de setmana com poden fer ús del servei?

Les segones residències o persones amb necessitats especials poden entrar una instància a l’Ajuntament exposant les necessitats i es buscarà una solució que s’ajusti més al que necessita l’habitatge.

 

  • Quan hem de treure els cubells?

Els cubells s’han de treure a partir de les 21h del dia abans de recollida dels residus que marca el calendari.

Per exemple: el calendari diu que el dimecres es recull el paper i cartró i orgànica, doncs el dimarts a partir de les 21h s’han de treure els cubells amb aquestes fraccions.

El servei de recollida comença a les 6h del matí.

 

  • Es pot ampliar la recollida d’alguna fracció?

Els tècnics ambientòlegs van calcular els dies de recollida  segons característiques del municipi i població. El sistema de recollida porta a porta s’avaluarà a partir de dades i es resoldran les possibles incidències.

 

  • Es retiraran les papereres del carrer? On tirarem els excrements dels animals?

En un futur està previst retirar les papereres del carrer per tal de que separem tots els residus correctament i no se’n faci mal ús.

S’han instal·lat 13 papereres d’excrements a tot el municipi per solucionar els problemes dels excrements dels animals.

 

  • On està situat el Punt Verd i quin horari fa?

El Punt Verd està situat a la Carretera d’Olesa kilòmetre 5 i està oberts els dimecres de 16h a 20h i dissabtes de 10h a 14h.

 

  • Quin horari d’atenció telefònica té l’educadora ambiental?

L’educadora ambiental està disponible en els següents horaris:

  • Dilluns 10-14
  • Dimecres 16-19:30h
  • Divendres 10-14h

Telèfon 637 14 12 42

 

  • I si marxo de vacances una setmana on puc tirar els residus?

Abans de marxar, podràs dur tots els residus que tinguis a casa, ben seleccionats, a l'àrea d'emergència, situada al costat de la Pista  poliesportiva.

Hi tindràs accés les 24 hores del dia amb la teva targeta identificativa, 12 vegades any.

 

  • Tots els residus s’han de treure en bossa o els podem treure a granel?

Els residus orgànics cal treure’ls en bossa compostable. Els residus d’envasos, paper i cartró i vidre, poden anar a granel directament dins del cubell multiproducte. Els residus de resta, cal treure’ls en bossa lligada.

 

  • És cert que pagarà més qui generi més escombraries i es bonificaran els que en generin menys? 

El sistema porta a porta permet establir en un futur un pagament per generació, és a dir, que cadascú pagui pel que genera, però sempre establint un mínim en funció de determinades característiques, com pot ser la superfície de l’habitatge, el nombre de persones que viuen a la llar, etc.

Aquest sistema no és adient aplicar-lo fins que no es tenen dades i resultats clars del sistema aplicat al municipi.

 

  • Per què m’he de corresponsabilitzar de la gestió de residus?

Separar correctament els residus que generem és una responsabilitat compartida per tota la societat, i també per tu. Cal que prenguis consciència del cost ambiental, econòmic i social que tenen els residus. En reciclar estàs reduint la contaminació i evitant el malbaratament de recursos naturals.

Darrera actualització: 05.11.2020 | 15:01