La història d'Ullastrell s’amaga a les parets dels seus masos

Divendres, 5 de maig de 2017 a les 13:00

Com ja sabem Ullastrell és un municipi de la comarca del Vallès Occidental i que, a més comprèn els nuclis de Ca n'Amat i Can Cabassa. Es troba estès a l'esquerra de la riera de Gaià, al límit amb el Baix Llobregat.

L'orografia d'aquest municipi és força característica per les seves vistes panoràmiques de les muntanyes, pobles i masies. Destaca la gran balconada panoràmica orientada a les muntanyes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt.

La formació del poble és del segle XIX. En el cens de 1818 hi figuraven dos-cents dotze habitants i ja comptava amb molts masos i cases que envoltaven l'Església. L'any 1860 el poble va augmentar a sis-cents sis habitants i finalment, en el segle XX van arribar a 1000.

Durant bona part de l'època medieval, la població s'estructurava en masos dispersos que centraven la seva activitat social a l'anomenada Església Parroquial. Avui dia, trobem les més emblemàtiques encara en peu, com serien les de ca n'Amat o can Rodó, entre d'altres.

Ullastrell ha estat un poble eminentment agrícola fins a pràcticament el darrer quart del segle XX. Els masos fomentaven l'agricultura local, que se centrava sobretot en el cultiu de la vinya. Aquest fet va potenciar l'exportació del vi per part d'alguns propietaris del municipi. Un dels majors exportadors va ser el descendent de la masia de can Rodó, Miquel Rodó Amat.

Amat es va convertir en un dels grans productors de vi del país, obtenint fins i tot una medalla de plata en l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1888. Però, els masos amagaven molt més, ja que, durant aquella època també, hi havia una fàbrica d'aiguardent.

Tot això, és corroborat per uns documents del segle XVI que demostren que Ullastrell estava format per diferents masos i la gent que hi vivia es trobaven a l'Església de Santa Maria. El pas del temps ha fet que alguns masos hagin desaparegut en l'actualitat, però d'altres com el mas Ca n'Amat, Can Rodó, Can Torrella, actualment Can Font, Can Palet dels Masovers, que és com es coneix la finca -una masia situada abans d'arribar a Ullastrell des de Terrassa-, a només 15 minuts a peu del poble i el mas Miquel, posteriorment Can Gras, encara es poden veure i gaudir-ne d'ells.

Darrera actualització: 05.05.2017 | 14:00