Les evidències de la nostra civilització a Ullastrell

Dimarts, 25 d'abril de 2017 a les 14:50

Ullastrell és el destí ideal per als viatgers que busquen paisatges i experiències diferents. Una trobada amb el més autèntic, grans dosis d'aventura, esplendor històric i meravelles naturals poc freqüentades.

Aquest cop, parlarem dels jaciments arqueològics. El punt fort d'aquest municipi resideix en la concentració de restes arqueològiques documentades per primera vegada per l'historiador terrassenc, Salvador Cardús. El primer jaciment i més antic de tots, s'anomena Ca n'Amat i la seva cronologia ens remet fins a uns 18 milions d'anys aproximadament.

Seguidament, el jaciment del Turó de Can Rodó ens mostra una agrupació de restes ibèriques i romanes que confirmen la continuïtat del poblament a la zona entre els segles II a.C. i II d.C. Cal destacar, la troballa d'un anell de bronze adscrit al període visigot, que el prolonga fins als segles IV i V d.C

El jaciment de Can Palet té una història dubtosa. Les úniques notícies conegudes respecte a l'existència d'un assentament d'època ibèrica en aquella zona, són les proporcionades de manera imprecisa per S. Cardús l'any 1964. Unes dades, en què sols afirma que hi va localitzar un poblat ibèric, però sense corroborar-ho amb restes materials. En l'actualitat, se segueix sense localitzar cap indici de restes que confirmin l'existència d'aquest jaciment.

Els poblats ibèrics daten a partir de la segona meitat del segle VII aC, que van definir les formes de vida de la societat indígena, beneficiades amb aportacions fenícies i gregues. La història ens explica que els ibers feien vida als poblats, sovint emmurallats i construïts en llocs estratègics per tal de facilitar-ne la defensa.

Finalment, cal esmentar que un important percentatge del recull del patrimoni cultural d'Ullastrell està custodiat per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont de Sabadell. Veniu a descobrir-ho!

Darrera actualització: 25.04.2017 | 14:51