L’oliva becaruda, la joia d’Ullastrell

Divendres, 10 de novembre de 2017 a les 00:00

Ullastrell és, per la seva immillorable situació, un dels pobles de referència en els productes de qualitat i artesanals de la zona del Vallès. Els anys d’experiència dels veïns del poble fan que allò produït a la localitat sigui admirat arreu per les seves qualitats, ja sigui pa, oli, productes de l’horta o begudes.

Un dels productes estrella es l’oliva becaruda, una espècie autòctona de la qual en queden poques al país i que destaca per al seva gran qualitat. La majoria de les oliveres d’aquesta varietat són centenàries. Aquest arbre se solia plantar als marges de les vinyes, el conreu més comú, antigament, a aquesta comarca. Així doncs, la vinculació d’Ullastrell amb l’oli és indiscutible. De fet, la hipòtesi més acceptada és que el nom d'Ullastrell prové d'ullastre, olivera salvatge.

 

Amb el pas del temps i el saber fer dels pagesos d’Ullastrell, aquesta olivera ha estat domesticada pels vilatans. És així com, després de tants centenars d’anys el conreu de l’olivera és encara una de les tradicions agrícoles que avui en dia encara es mantenen ben arrelades en l’esperit ullastrellenc.

 

A Ullastrell l’extracció de l’oli d’oliva verge extra es processa de manera artesanal tant al Celler Vitícola d’Ullastrell com al Celler Molí del Morral. Al Celler Vitícola d’Ullastrell, fundat l’any 1939, encara fan aquell oli amb gust de cofí que hi havia abans, que té més consistència, més cos i és molt afruitat. Recorda als olis d’abans.

 

Al Celler Can Morral del Molí, podreu esbrinar i tastar aquest saborós ‘or líquid’. Aquest Celler és una finca d’agricultura ecològica, dedicada durant segles al conreu de la vinya i l’olivera, amb reserva de fauna salvatge, pertanyent a la denominació d’origen Penedès. Principalment orientada a fomentar la producció de vins i olis ecològics, mantenint el paisatge agrari, l’espai natural i els  conreus tradicionals.

L’extracció de l’oli verge extra es processa de manera artesanal al molí d’Ullastrell, la qual cosa permet assaborir tota la seva essència.

Darrera actualització: 10.11.2017 | 08:49