S'inicia la segona ronda del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte a Ullastrell

Dijous, 24 de gener de 2019 a les 00:00

En la primera ronda del programa, la participació a Ullastrell fou del 45%, tot i que fou un dels municipis amb major participació del Vallès Occidental, en aquesta segona ronda es vol aconseguir una major participació per poder anticipar-nos a la malaltia.

La població diana del Programa és per a homes i dones d’entre 50 i 69 anys, qui rebran una carta al domicili amb les indicacions pertinents.

L’Oficina Tècnica de Cribratge de Càncer (OTC) del Parc Taulí, que coordina el Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte del Departament de Salut a tot el Vallès Occidental, ha iniciat ja la segona ronda del Programa per tots els municipis de la comarca, a Ullastrell es portarà a terme entre finals de gener i tot febrer.

Entre gener i juliol de 2017 es va dur a terme la primera ronda del Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte al municipi d'Ullastrell. Hi van participar 180 persones (45,6%). En un 3,3% d'aquestes persones, la prova va resultar positiva. Després de la realització de 6 colonoscòpies, es va diagnosticar una lesió d'alt risc, dues de risc intermig i una poliposi.

El Programa consisteix a fer-se, cada dos anys, una prova senzilla i gratuïta a casa per detectar si les deposicions contenen sang que no es veu a simple vista.

Quan el Programa arribi al seu municipi o àrea, totes les persones d'entre 50 i 69 anys rebran al seu domicili una carta, juntament amb un tríptic informatiu i un llistat de farmàcies de la seva zona.

Tant si ja han participat anteriorment al programa, com si no, totes les persones que rebin la carta d'invitació poden participar en el Programa.

Han de portar aquesta carta a alguna de les farmàcies del llistat perquè li donin la prova i les instruccions per a realitzar-la.

En cas que s'hagin fet una colonoscòpia en els darrers 5 anys, tinguin malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, pòlips colorectals o antecedents familiars de càncer colorecta, cal contactar amb l'Oficina Tècnica abans d'anar a la farmàcia.

Un cop feta la prova, s’ha de retornar a la farmàcia. Els resultats seran comunicats per carta o per telèfon.

És important participar en el Programa en els terminis establerts per a cada municipi o àrea, i que s'indiquen a la carta.

El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

Darrera actualització: 25.01.2019 | 09:13