Ullastrell llueix el seu modernisme

Divendres, 12 de maig de 2017 a les 08:30

Atreveix-te a descobrir l'encant del centre històric d'Ullastrell. Un passeig per un nucli antic que no deixarà indiferent a cap dels seus visitants. El modernisme decora les parets d'aquest petit municipi.

El terme d'Ullastrell va tenir fins al segle XIX un poblament dispers. El seu conjunt urbà no es va començar a formar fins a principis del segle XIX. Els primers a aparèixer van ser els tres nuclis de can Gras, la Serra i el Sardà. En aquest últim, es va construir l'església parroquial en 1902, que va substituir una antiga capella romànica. L'Església de Santa Maria d'Ullastrell és un dels elements històrics més famosos i estimats pels seus habitants i forasters. En ella, també s’amaga una perla modernista, un campanar dut a terme per Lluís Muncunill, i inaugurat el 1908, que a causa de la Guerra Civil, va haver de ser restaurat per Alexandre Tintoré.

Un edifici de planta rectangular acabat en maó vist, amb una façana principal estructurada en dos cossos horitzontals separats per una cornisa i coronats amb un frontó triangular. En el cos inferior hi ha el portal rectangular i un conjunt de motllures que tenen continuïtat en el nivell superior en forma de pilastres.

Al costat d'aquesta Església, us espera un mirador amb unes vistes panoràmiques impressionants. Seguint el valor històric d'Ullastrell, trobareu la doble escalinata modernista de l'Ajuntament, obra de l'arquitecte Josep Domènech Mansana, amb la barana de balustres i les gerres decoratives que ens recorden una antiga vila romana, en un intent de retorn al classicisme mediterrani molt propi de l'estil noucentista, també present en aquesta obra. L'escalinata està presidida per l'escut municipal d'Ullastrell, en el qual, es representa un gran ull entreobert envoltat de dos palmells de llorer i olivera.

Vine a gaudir del patrimoni cultural d'Ullastrell. Descobreix aquest meravellós municipi del Vallès. T'esperem!

Darrera actualització: 12.05.2017 | 08:30