Ullastrell recupera l'olivera bacaruda

Dijous, 24 de maig de 2018 a les 00:00

Ullastrell tornarà a plantar oliveres becarudes gràcies a la iniciativa de l’Associació de Productors d’Oli d’Ullastrell.

  Aquesta organització, formada per pagesos locals que cultiven olivera, va recollir dissabte passat el resultat de 2 anys de feina en forma de planter d’olivera becaruda. Així doncs, dos anys enrere, es van seleccionar esqueixos de les millors oliveres becarudes del municipi i després d’un procés natural de selecció i creixement fet per experts en la matèria, s’han aconseguit reproduir 325 oliveres. Ara els diferents pagesos i l’Ajuntament del municipi s’han fet a mans del planter i podran tornar a plantar aquesta espècie autòctona d’olivera en les vinyes locals.
L’olivera becaruda és una espècie autòctona de la zona llindant entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat i l’Alt Penedès. L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) la defineix com “una varietat vigorosa i port obert i que produeix un oli afruitat i clarament dolç”. Ullastrell n’ostenta una gran quantitat degut al seu passat agrícola. De fet, el nom d’Ullastrell prové d’Ullastre, nom de l’olivera salvatge.
Al mateix temps, amb una iniciativa de l’Associació de Productors d’Oli, l’Ajuntament d’Ullastrell i l’Escola Serralavella, s’ha fet una plantada d’oliveres becarudes dins l’espai escolar. L’activitat l’han protagonitzat els alumnes de sisè que enguany deixen l’escola per marxar als instituts. Xavier Morral (President de l’Associació) i Jaume Puig (1er Tinent d’Alcalde) han acompanyat als alumnes en aquesta activitat i han explicat les raons i la importància de mantenir viva la cultura de l’oli i del valor de les oliveres becarudes.
Ullastrell celebra cada any la fira de l’oli a mitjans de gener des de fa 7 anys, una fira consolidada i que cada any rep més visitants i firaires.

Darrera actualització: 25.05.2018 | 08:34