Es consolida la Fira de l’Oli, amb una creixent participació

Dimarts, 23 de gener de 2018 a les 00:00

L'oli "L'Oblid" de Can Morral del Molí, 100% d'olives bacarudes, ha estat el guanyador d'aquesta edició del tast popular d'olis, triat entre els 16 participants de productors locals.

Del 18 al 21 de gener s'ha celebrat a Ullastrell la 7ª edició de la Fira de l'Oli, amb una creixent participació de productors locals i assistència de visitants


Enguany s’ha comptat amb una trentena de parades de productes relacionats amb l'oli d'oliva, entre d'ells una gran quantitat de productors d'oli d'Ullastrell. Durant aquests quatre dies s’han organitzat variades activitats que han fet participar a públic de diferents interessos i localitzacions.

La fira va donar el tret de sortida el dijous amb una Jornada tècnica sobre "La qualitat i la sanitat en l'oli d'oliva", organitzada pel Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, que va aplegar més de 25 pagesos de la zona. El divendres a la tarda va ser el torn dels més petits, que van poder berenar pa amb oli i sucre, recuperant fins i tot alguns adults aquest costum que crèiem oblidat. I al vespre, al Casal Cultural es va omplir amb un centenar de persones que van assistir al III Concurs de Tast d’Oli. De la mà de Marc Ribas, cuiner i presentador de Cuines  de TV3, es va inaugurar el tast i valoració de 16 olis de productors locals, més del doble que la passada edició. Per fer un correcte tast d'oli, el públic assistent va poder gaudir d’una xerrada prèvia amb Àlber Zambrano, expert especialitzat, que posteriorment va ser acompanyat d’un piscolabis.

Dissabte al matí es van trobar les oliveres oblidades amb la passejada popular organitzada pel Grup de Muntanya i l’entitat FOCU va fer pública l’esperada exposició fotogràfica entorn l’Oli i l’olivera, que va tenir lloc a l'Espai Cultural “El Progrés”, que va estar obert tot el cap de setmana. També dissabte a la tarda va tenir lloc el popular concurs de llençar pinyols que porta a terme l'entitat Els Festucs.

Diumenge, teniem una trentena de paradistes al llarg del carrer de la Serra oferint des d’olis d’Ullastrell i les seves dues varietats autòctones: la becaruda i l’arbequina, fins a tota una sèrie de productes de la terra com vins, verdures, calçots, entre molts d’altres. Es van realitzar visites guiades al Molí de l'Oli del Celler d'Ullastrell, que van sorprendre a més d’un, i per gaudir de la Fira amb l’estómac ple, els visitants van poder menjar escudella i calçots, gràcies a la iniciativa de les entitats dels Geganters i el Festucs. I per il·lustrar el dia, vam comptar amb la 2a trobada de sketchers, que van poder gaudir d’unes vistes privilegiades per dibuixar i del caliu i ambient del dia. Els més petits van ballar amb l'actuació infantil de la companyia "De Parranda" i el seu espectacle "Gresca Fresca", que entre parades va amenitzar el matí. I per clausurar, es va fer pública la votació popular que va tenir lloc divendres amb el guanyador del III Concurs de Tast d’oli: El Molí de Can Morral, qui va rebre una placa commemorativa i un lot ple de productes locals de qualitat. Felicitacions a tots ells per la dedicació i l’esforç dipositat cada dia en el patrimoni paisatgístic del poble.

Des de l’Ajuntament s’expressa la satisfacció que aquesta fira hagi assolit l’objectiu de servir d’aparador de l’oli d’Ullastrell i dels seus productors, i que sigui motiu de trobada tant d’entitats com de persones que aprecien el valor dels productes de proximitat, cuidats fins a l’últim detall. 

Darrera actualització: 26.01.2018 | 08:59