Ullastrell tindrà una instal·lació solar fotovoltaica d'autoconsum compartit

Dimecres, 19 d'octubre de 2022 a les 00:00

L'Ajuntament d'Ullastrell va redactar un projecte per a la implantació d'una planta solar fotovoltaica d'autoconsum compartit al sostre de la pista poliesportiva. Amb el projecte es va demanar fa uns mesos una subvenció a la Diputació de Barcelona a tal efecte.

Aquesta setmana s'ha rebut la resolució de la Diputació de Barcelona amb la concessió d'ajut econòmic de 188.697,24 euros, en règim de concessió directa amb concurrència a l'Ajuntament d'Ullastrell per a la realització d'aquesta actuació en el marc del Programa sectorial Renovables 2030 d'aquest ens.
Segons projecte executiu el qual inclou tots els costos de documentació i projecte, escomesa i instal·lació l'obra, costarà 209.663 euros. Aquests diners es cobriran en un 90% amb aquest ajut i el 10% restant amb la incorporació de crèdit del romanent municipal del 2021.
Aquesta instal·lació, segons projecte executiu presentat a Diputació, constarà de 180 panells fotovoltaics i una potència instal·lada de 81 kWp. Amb aquesta instal·lació compartida es pretén alimentar part de la Zona Esportiva, l'edifici de les Escoles Velles, l'Edifici del Progrés i prop de 80 habitatges particulars puguin adherir-se a la instal·lació.
La placa fotovoltaica generarà anualment 108 MWh i banda de l'energia consumida per aquest autoconsum compartit, l'energia que quedi com a excedent serà injectada directament a la xarxa elèctrica, essent compensada automàticament degut a les característiques de la instal·lació.
A més a més, per completar aquesta instal·lació es posaran també bateries per tal d'acumular l'energia captada durant el dia i poder utilitzar en l'enllumenat i reg de la zona esportiva de nit.
El juny de 2021 ha entrat en vigor un nou Pacte de les alcaldies pel clima i l'energia que estableix el compromís per reduir un 50% les emissions GEH al 2030 i assolir la neutralitat climàtica al 2050. Amb la generació de 108,6 MWh anuals per part de la nova Instal·lació Solar Fotovoltaica, s'aconsegueix la reducció de 16,29 Tones de CO2 equivalent anuals, que se sumen al % total per tal d'assumir els objectius del 40% de disminució de gasos amb efecte d'hivernacle pel 2030, en l'àmbit de les accions del municipi quant a producció local d'energia.
S'espera que l'obra pugui començar a principis del 2023 i se sumi a la resta d'instal·lacions municipals que ja es nodreixen d'energies renovables com el Casal, l'Escola Serralavella, La Llar d'infants el Cucut o l'Ajuntament. La transició energètica és necessària i l'Ajuntament d'Ullastrell continua fent passos per alimentar els edificis municipals d'energies verdes i fer-los més resilients i menys depenents dels combustibles fòssils.

Darrera actualització: 19.10.2022 | 18:41