Fira de l'Oli i la Oliva

Tercer cap de setmana de gener.

Una de les hipòtesis més acceptades és la que afirma que el topònim d'Ullastrell prové d'Ullastre, l'olivera salvatge. Aquesta olivera ha estat domesticada i treballada pels pagesos d'Ullastrell durant centenars d'anys, i la producció d'oli al nostre poble, ha esdevingut una de les poques tradicions agrícoles que encara es mantenen arrelades avui dia.

Aquest tipus d'olivera és molt freqüent als horts d'Ullastrell.

Són molts els pagesos i productors locals que aconsegueixen cuidar i mimar les oliveres, any rere any, per tal d'extreure aquest preuat i apreciat suc que omple i dóna gust als nostres àpats diàriament. Ells saben i coneixen la duresa i la cruesa d'aquesta empresa. I al mateix temps, som molts els que desconeixem el procés de producció i creació d'aquest or líquid: quins tipus d'oli hi ha? Quines són les espècies pròpies d'oliva?, què és l'oli Becarut?, com funciona un molí? En tenim un a Ullastrell?

Per respondre a aquestes preguntes i per tota la gent que conserva l'art de fer oli, des dels pagesos fins al moliner, volem dedicar aquesta Festa de l'oli i l'oliva, un art mil·lenari que a Ullastrell volem aprendre, conservar i respectar. Us animem doncs a participar de totes les activitats programades i que gaudiu moltíssim de la Festa de l'oli i l'oliva d'Ullastrell.

 

Darrera actualització: 30.08.2016 | 08:32